Christendemocratie tussen neoliberalisme en christelijk-sociale politiek

      Reacties uitgeschakeld voor Christendemocratie tussen neoliberalisme en christelijk-sociale politiek

Arjo Klamer in gesprek met Elco Brinkman en Bert de Vries op 8 juli, 20-21.15u

Het is crisis in het CDA. De controverse rondom Pieter Omtzigt heeft een oude richtingenstrijd blootgelegd tussen een rechtervleugel die een conservatieve en marktgerichte koers bepleit en partijleden die met een christelijk-sociaal denken het politieke midden opzoeken. Deze richtingenstrijd gaat tenminste terug tot de jaren tachtig, de jaren waarin het CDA onder Lubbers een marktgerichte koers inzette. Met twee hoofdrolspelers in die controverse – oud-ministers Elco Brinkman en Bert de Vries – blikken we terug op deze periode. Waarom wilde het CDA de overheid destijds terugdringen en de burger meer verantwoordelijkheid geven? Sluit dit streven aan bij de traditionele uitgangspunten van de christendemocratie? Was het CDA van de jaren ’80 en ’90 de wegbereider van het neoliberale beleid van de laatste decennia?

Elco Brinkman en Bert de Vries op het Binnenhof, 28 september 1989

Elco Brinkman en Bert de Vries op het Binnenhof, 28 september 1989

Elco Brinkman gold in de jaren tachtig als voornaamste pleitbezorger van de zorgzame samenleving en een terugtredende overheid. Bert de Vries vertegenwoordigde de sociale vleugel van het CDA en heeft zich ontwikkeld tot scherp criticus van het neoliberalisme (en van het CDA, dat hij in 2010 verliet). Beiden hebben onlangs hun visie op de tijd op schrift gesteld: Brinkman in Bouwen en bewaren. Memoires (Prometheus 2019); De Vries in Ontspoord kapitalisme (Prometheus 2020). Beide hoofdrolspelers krijgen het woord over de politieke geschiedenis van het CDA, om inzicht te krijgen in de scherpe ideologische debatten van de jaren tachtig en negentig, en hun doorwerking in het CDA van vandaag.

Op 8 juli, 20.00-21.15 uur spreekt Arjo Klamer (hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur, EUR) met Elco Brinkman, (vm. minister of Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur [1982-1989] en CDA-fractieleider [1989-1994]) en Bert de Vries (vm. fractieleider CDA [1982-1989] en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid [1989-1994]). Het gesprek wordt vanuit Tivoli (Utrecht) gestreamd via https://vimeo.com/566557758/21957ff0b3. Er kunnen online vragen worden gesteld. Het is niet mogelijk het gesprek live bij te wonen.

Dit gesprek is georganiseerd door de onderzoeksgroep Market Makers. The history of neoliberalism in the Netherlands (neoliberalisme.nl) in samenwerking met de Summerschool ‘How to write the history of political ideologies? Neoliberalism as idea and practice’ van de Onderzoekschool Politieke Geschiedenis en de Universiteit Utrecht. Voor meer informatie i.dehaan@uu.nl.